Eikelmuis
Vorige ] Start ] Terug ] Volgende ]

 

Eikelmuis
Eliomys quercinus (Linnaeus, 1766)
garden dormouse
le lérot
der Gartenschläfer

Kris Jansen

Kenmerken: De Eikelmuis heeft zoals alle slaapmuizen een dikke vacht en een pluimstaart.

Het zwarte masker op zijn gezicht en zijn grote ogen en oren maken het rossig grijsbruine dier direct herkenbaar. 's Nachts is het dier soms op te merken door zijn luidruchtig karakter en doet het dier zich te goed aan zaden en vruchten.

De Eikelmuis behoort tot de slaapmuizen, de enige familie van 'muizen' die een winterslaap houdt in boomholtes, nestkasten, huizen,...

Biotoop: De Eikelmuis geniet de voorkeur van een kleinschalig cultuurlandschap met verwilderde tuinen en hoogstamboomgaarden. Het potentieel aan geschikte overwinteringsplaatsen zoals oude bomen, schuren, nestkasten,... stellen de dieren op prijs.

Voorkomen: De Eikelmuis komt in België niet boven de 51° NB voor, uitgezonderd enkele exemplaren aan de kust. In de buurt van Bilzen, Riemst en Herk-de-Stad in Limburg en Tienen, Glabbeek en Halle in Vlaams-Brabant is de Eikelmuis meermaals aangetroffen. In Oost-Vlaanderen duiken de dieren op in Zottegem, Brakel en Horebeke. West-Vlaanderen herbergt de dieren in enkele populaties in Sint-Idesbald, De Panne en Knokke. Enkele losse waarnemingen uit Bellegem, Waregem, ... vervolledigen het beeld van de verspreiding van de Eikelmuis.

De Eikelmuis is de best vertegenwoordigde slaapmuis.

Kaart 55: Eikelmuis - Eliomys quercinus (1986-1997)
Kaart 55: Eikelmuis - Eliomys quercinus (1986-1997)

Totaal: 6,72%, zeker: 2,34%, relatief zeker: 3,91%, braakbalgegevens: 1,56%

 

Design & maintenance: Thierry Onkelinx
Copyright © 1999 JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last update: 04/01/2000