Make your own free website on Tripod.com

Hazelmuis
Start ] Terug ] Volgende ]

 

Hazelmuis
Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)
hazel dormouse, common dormouse
le muscardin
die Haselmaus

Kris Jansen

Kenmerken: De Hazelmuis is de kleinste vertegenwoordiger van de slaapmuizen in BelgiŽ. Het dier heeft een zeer pluizig uitzicht door zijn oranjebruine (hazelnootros) donzige vacht. Het dier heeft de grootte van een Grote bosmuis en maakt zijn nest bij voorkeur in stekelige struiken zoals bramen, sleedoorn,...

Vruchten, zaden en noten vormen de hoofdbrok van het voedsel. De dieren houden de winterslaap op de grond in een winternest.

Biotoop: In de buurt van Hasselt geeft het dier een voorkeur voor open bossen met een ondergroei van bramen. Op de Sint-Pietersberg hebben de dieren niet echt de behoefte aan bramen om hun nesten in onder te brengen.

Voorkomen: Het voorkomen van de Hazelmuis is beperkt tot de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Vooral in de buurt van Kermt en Spalbeek (Hasselt) is een aantal nesten aangetroffen. In Vlaams-Brabant is de Hazelmuis gevonden in Glabbeek. Op de Sint-Pietersberg is een populatie aan te treffen, blijkend uit de vele zomernesten die te vinden zijn.

Kaart 54: Hazelmuis - Muscardinus avellanarius (1986-1977)
Kaart 54: Hazelmuis - Muscardinus avellanarius (1986-1977)

Totaal: 0,63%, zeker: 0,00%, relatief zeker: 0,63%, braakbalgegevens: 0,00%

 

Design & maintenance: Thierry Onkelinx
Copyright © 1999 JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last update: 04/01/2000