Relmuis
Vorige ] Start ] Terug ]

 

Relmuis
Glis glis (Linnaeus, 1766)
fat dormouse, edible dormouse
le loir
der Siebenschšfer

Kris Jansen

Kenmerken: De Relmuis is de grootste vertegenwoordiger van de Slaapmuizen in BelgiŽ en Europa. Het dier heeft een egaal grijze vacht en een dikke pluimstaart, zodat hij van ver lijkt op een Eekhoorn. Deze nachtdieren zijn ook uitstekende klimmers en leven vaak luidruchtig in familieverband. De winterhelft van het jaar brengen ze door in de winterslaap. In de zomers leven de dieren van fruit, noten, insecten, slakken,... Ook boombast eten ze en het fruit wordt zelfs aangevreten terwijl het nog aan de boom hangt.

Biotoop: Oude loofbossen met een eik-beukenbestand genieten de voorkeur. Maar boomgaarden en tuinen worden niet overgeslagen. De eis van de Relmuis is de aanwezigheid van holten om de dag in door te brengen.

Voorkomen: Recent is de Relmuis in Vlaanderen niet meer waargenomen. In de vorige atlas was er sprake van een populatie op de grens van Oost-Vlaanderen en Henegouwen in de buurt van Oudenaarde en Brakel. In de rest van BelgiŽ is het voorkomen van de soort bekend uit de Gaume en de provincie Luxemburg. Heel zelden kunnen Relmuizen aangetroffen worden in partijen hout uit Zuid-Europa, zoals al gebeurde in Nederlands Limburg.

 

Design & maintenance: Thierry Onkelinx
Copyright © 1999 JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last update: 04/01/2000