Make your own free website on Tripod.com

Bunzing
Vorige ] Start ] Terug ] Volgende ]

 

Bunzing
Mustela putorius Linnaeus, 1758
(western) polecat
le putois (d'Europe)
der (Wald)Iltis

Koen Van Den Berge

Kenmerken: Middelgroot, met kopromplengte tot 45 cm en staartlengte tot 18 cm voor de mannetjes; opvallend formaatverschil met wijfjes (half zo zwaar). Vacht overwegend donkerbruin, met opvallend wit ‘kopmasker’ en geelachtige ondervacht op de flanken. Poten kort, voortbeweging volgens typische ‘sprongengalop’. Verwarring mogelijk met bunzingkleurige Fret en Mink of Amerikaanse nerts. Vooral nachtactief.

Biotoop: Voorkeur voor kleinschalige en zo mogelijk ook vochtige terreinen met goede ecologische infrastructuur, maar ook in meer open gebieden waarin voldoende voedsel (knaagdieren, amfibieŽn,...) voorhanden is. Zoekt ‘s winters vaak nabijheid van bewoning op (schuren,...).

Voorkomen: Aanwezig in geheel Vlaanderen, regelmatig voorkomend - vermoedelijk hoogste dichtheden in Antwerpen en Limburg. Eventuele populatietrends onduidelijk. Zeer regelmatig verkeersslachtoffer.

Kaart 58: Bunzing - Mustela putorius (1986-1997)
Kaart 58: Bunzing - Mustela putorius (1986-1997)

Totaal: 32,81%, zeker: 23,44%, relatief zeker: 15,47%