Boekbesprekingen
Start ] Terug ]

 

Vorige
Terug

Ruth Mennes

Hieronder vind je een korte bespreking van een aantal goede werken uit het Infocentrum voor de studie van zoogdieren.

Deze werken kan je bestellen door een briefje te schrijven waarop je je naam en adres noteert, het werk dat je wenst te hebben, de code en de uitgeverij. Je stuurt je briefje naar het Bondssecretariaat t.a.v. het Infocentrum, Kortrijksepoortstraat 140, 9000 Gent, België. Je kan ook telefonisch of per fax bestellen: tel.: + 32 9 223 47 81 of fax: + 32 9 233 28 05. Je kan ook via email bestellen. Je stuurt dan je bestelling naar winkel@jnm.be. De vermelde prijzen golden bij het ter persen gaan van dit werk en zijn slechts richtprijzen. Gelieve ons infocentrum te contacteren voor de huidige verkoopsprijzen.

Zoogdieren van West-Europa

Auteur: Rogier Lange et al Bestelcode: ZOOG020
Uitgeverij: IVN Prijs: 1050 BEF of 26,03 €
Dit werk is de meest complete zoogdierengids die de laatste jaren in het Nederlandstalig taalgebied is verschenen. Het gaat om de zoogdieren van West-Europa en kan in een groot deel van Europa gebruikt worden.

De gids bevat uitgebreide en overzichtelijke beschrijvingen van meer dan 100 soorten. Het boek staat vol praktische tips over het waarnemen van zoogdieren, waarbij speciale aandacht is besteed aan de herkenning van sporen en schedels.

Dit boek is een absolute must voor elke jeugdbonder en kan dienst doen als naslagwerk en veldgids.

Tabel voor Braakballenonderzoek

Auteur: E. Van Der Straeten  Bestelcode: ZOOG013 
Uitgeverij: JBU  Prijs: 115 BEF of 2,85€

Een handige manier voor het inventariseren van onze kleine zoogdieren, is het pluizen van braakballen. Deze voor jeugdbonders overbekende tabel is een praktische handleiding bij het braakballenonderzoek en de tabel bevat een determinatiesleutel voor schedelresten. Bovendien is in dit werkje een sleutel opgenomen voor de determinatie van kleine zoogdieren op uitwendige kenmerken.

Atlas van de Nederlandse Zoogdieren

Auteur: S. Broekhuizen et al  Bestelcode: ZOOG001 
Uitgeverij: IVN  Prijs: 865 BEF of 21,44 €

Dit werk brengt ons bij onze noorderburen. Deze atlas bevat de verspreidingsgegevens van meer dan zestig, Nederlandse zoogdierensoorten. De vroegere en huidige verspreiding van de verschillende soorten is op duidelijke kaarten weergegeven, zodat nieuwigheden zeer gemakkelijk zijn terug te vinden. Het werk bevat bovendien mooie pentekeningen en foto’s.

De bespreking gebeurt voor elke soort volgens hetzelfde, strakke schema.

De Das in Vlaanderen.

Een verhaal in zwart en wit

Auteur: Dirk Criel  Bestelcode: ZOOG005 
Uitgeverij: Stichting Leefmilieu  Prijs: 1080 BEF of 26,77 €

Dit boek is zeer vers van de pers, het is nog maar enkele weken oud. Het bundelt voornamelijk allerlei weetjes en anekdotes over de das. Informatie over biologie en levenswijze van de das zijn dan ook beperkt. De das wordt gevolgd in z’n evolutie van prehistorie tot tegenwoordige tijd. Er wordt veel aandacht geschonken aan afbeeldingen. Het boek is dus zowel een lees- als een kijkboek.

 

Design & maintenance: Thierry Onkelinx
Copyright © 1999 JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last updated on 04/01/2000